0

Over Rox

9 juli 2018 is de dag dat mijn leven voorgoed is veranderd. Ik zie er nog steeds hetzelfde uit, ik rij in dezelfde auto over dezelfde straten, ik sta in de rij bij dezelfde Ekoplaza, ik zit met mijn gezin aan dezelfde tafel maar mijn perspectief in het leven is volledig veranderd. Daar waar ik eerst zoekende was voor vele jaren lang in duizenden boeken, workshops, opleidingen, seminars wereldwijd, lezingen, therapeuten, coaches, documentaires en in nog zoveel andere wegen heb ik iets gekregen waar ik voor mijn gevoel nog 10 jaar lang gedisciplineerd voor moest mediteren, op een berg in de Himalaya uiteraard.


Toen ik nog piepjong was zag ik in een show van Oprah een meisje van 14 jaar met een lichamelijk beperking die zei: Pijn is Onvermijdelijk, Lijden is een keuze. Die zin is altijd bij me gebleven maar het heeft nog vele jaren geduurd voordat ik daadwerkelijk dit verschil mocht gaan ervaren.


Met een Hart vol goede intenties en een hoofd vol kennis over allerlei wijsheden heb ik in 2008 mijn praktijk geopend en na een heleboel prachtige jaren van dankbaar werk kwam ik onverwachts in een Sabbatical terecht. Tijdens de verwachting van mijn tweede kindje raakte ik op elk gebied uit balans. Voor mijn gevoel was ik 5 levels gekelderd. Ondanks deze pittige periode wist ik dat het gebeurde om een reden. Mijn Pijn waar ik altijd grotendeels van ben gevlucht kwam me wederom inhalen, voor de echtes deze keer. Het verleden vol verdriet, misbruik, verlatenheid en nog enorm veel pijnlijke gebeurtenissen hebben hun sporen achter gelaten. Deze zwangerschap was naast het krijgen van mijn kindje de grootste uitnodiging om de opgeslagen pijn die ik niet wou voelen maar eens volledig aan te gaan.


En zo in alle wanhoop kwam het moment to Walk the Talk, het was tijd om alle theorie en opgedane wijsheid in de praktijk te brengen en alhoewel dat met wat enige worsteling ging is het moment gekomen dat ik Wakker werd, wakker van het leven wat geregeerd werd vanuit mijn ego oftewel mijn Pijn. Ik ben de stilte in mezelf aangegaan en daar heb ik mijn antwoord gevonden.


Mijn onzekerheden, mijn angsten, mijn boosheid, oordelen die ik had over mezelf en ideeën over hoe het leven moest zijn waren opeens niet leidend meer. Zodra je beseft wie je werkelijk bent oftewel in contact komt met een diepere Waarheid, een ander Bewustzijn, ervaar je een soort van Vrede ongeacht de situatie om je heen. Het is ook niet te vergelijken met het gevoel dat alles goed gaat, of zelfs Gelukkig zijn. Deze staat van Zijn gaat verder en dieper dan dat. Klinkt niet zo sexie, maar het is ontzettend vervullend. Je hebt wel degelijk emoties maar ze gaan niet meer met je aan de haal vanwege het hoofd wat er weer een heel verhaal (lees: drama) van maakt. Je geeft je emoties de ruimte en erkenning, je leert jezelf, je pijn en alles wat het leven op je afgooit te dragen.


Het moment van wakker worden betekent eigenlijk dat je je Bewust wordt van wat werkelijk waar is, je wordt wakker van de illusie en de complexiteit van het ego wat verstrikt zit in allerlei negatieve gedachtes en gewoontes en door hiervan bevrijd te worden veranderde in een enkel ogenblik mijn complete look op het leven. Je realiseert je ten volle dat je niet je hoofd, je ego en je pijn bent. Je moet en wilt steeds minder, strijd veel minder omdat het Ego minder ruimte nodig heeft. Je leeft automatisch vanuit het Hart, het hoofd is meer een zijpassagier geworden die je bij je roept wanneer nodig of soms is het andersom maar dat heb je dan weer gauw genoeg door. Je leert te genieten zelfs van alles wat je voorheen nooit wou accepteren van jezelf, alsof je Vrede hebt gesloten met alles in jou. Omdat ik er zelf zo mag Zijn mag een ander ook zichzelf Zijn zonder daar een heleboel van te vinden en aan te willen veranderen. Dit geld trouwens nog niet helemaal voor mijn partner 😉 maar steeds meer… De haast in mijn lijf is verdwenen. Waar de ochtenden altijd super stressvol waren zeker voor een chaoot zoals mij hou ik tijd over, de kinderen kunnen eens aan tafel ontbijten i.p.v. in de auto. En omdat Geluk zo dichtbij me is wordt de neiging om het daar te zoeken kleiner en kleiner. De vragen vervagen en er is meer vertrouwen dat het pad zich vanzelf zal ontvouwen en ook dat NU het leven evenveel waard is als straks. Omdat je automatisch leeft vanuit het Hart, zie je meer, voel je meer, je ervaart dingen intenser omdat het schild rondom je hart minder dik is geworden en dat geeft een andere kwaliteit van Leven.


Meest bijzondere is eigenlijk dat je er NIKS voor hoeft te doen, geen peptalk, visualisatie of affirmatie. Het IS er gewoon ten alle tijden en het draagt je altijd. Ik denk ook dat als je eenmaal Wakker bent je nooit meer kan gaan slapen.

Wakker zijn is niets iets wat je jezelf oplegt, een staat waar je jezelf telkens naar toe moet brengen, het is ook geen wishful thinking of een geloof, het is gewoon letterlijk Bewust-Zijn oftewel the Awakening en Consciousness waar o.a. Eckart Tolle en Oprah over vertellen. Het is het leven wat niet meer geleefd wordt vanuit het hoofd wat altijd iets wil, of niet wilt , iets niet goed vind, anders wilt, het was overal en nergens maar vooral niet in het Nu. Leven in het Nu was voor mij altijd zo’n vaag begrip, ik voelde het ergens kloppen maar mijn hoofd vond dat te moeilijk om te begrijpen en nu gebeurd het vanzelf: een volledige Overgave van het moment.


Alle ellende, problemen, verslavingen, onzekerheden, angsten. Het is allemaal en altijd een uitnodiging om thuis te komen bij jezelf. De pijn pusht je als het ware naar de verlichting hiervan mits we bereid zijn om hier naar toe te gaan. Dat is het nut van pijn, er zit al een gift in verwerkt mits we hier doorheen durven te gaan. We zijn echter haast allemaal geneigd om alle problemen op te lossen vanuit het hoofd en het gedrag dus we gaan dit en dat doen, dit niet meer doen, deze strategie proberen en dan zal het wel oplossen, misschien werkt dat tijdelijk en dan is er weer een nieuw probleem of komt hetzelfde probleem terug… Ik heb dit ontiegelijk lang gedaan en bijna alles uitgeprobeerd maar het gevecht met mezelf en de wereld om me heen is geëindigd, de strijdbijl heb ik neergelegd. Ik ben mijn eigen vijand niet meer alsook de wereld om me heen.


Desondanks is een belangrijk aspect wat vaak vergeten wordt in de wereld van Spiritualiteit de staat van je Gezondheid. Wanneer ons lijf namelijk uit haar doen is, hetzij door hormonen, troepvoeding, weinig beweging of wat dan ook voelt het plaatje nog niet helemaal compleet. Wanneer alleen al je lijf krijgt wat ze nodig heeft voel je je al 20x beter. Je simpelweg niet Happy voelen heeft vaak gewoon een lijfelijke oorzaak. En daarom is het cruciaal om je Gezondheid ook mee te nemen. Niet door er heel Zwart Wit mee om te gaan zoals we bijvoorbeeld geneigd zijn met eten maar juist vanuit een Relaxte staat.


Omdat ik een Spoedcursus in Pijn heb gekregen, maar ook het Cadeau van ontwaken, voelt het als vanzelf om anderen ook Wakker te mogen maken. Zodra mijn tijd rijp is stap ik uit de Sabbatical en kan ik na zoveel verzoekjes eindelijk weer iets betekenen in de vorm van begeleiding, workshops en programma’s. Voor NU is My Life my Art en deel ik graag de wereld van mooi voer, interieur, een heleboel over Gezondheid en hoe we binnen vinden wat we allemaal buiten via een omweg aan het zoeken zijn. Om in de woorden van Thin nhat hanh te spreken: My Life is my Message. Het gaat niet werkelijk om Mij maar om de boodschap die ik draag en dat is om jou te Leren Leven zoals je Hart het zou doen..


Dikke Kus Rox

 

No Comments

Leave a Reply